zaterdag 2 april 2016

Documentaire Dascha Graafsma

Na alle 1 april-grappen van gisteren (het kan immers niet altijd feest zijn) nu serieuze zaken: Vanmorgen de documentaire gekeken die de vader van Dascha Graafsma heeft gemaakt over de laatste uren van zijn dochter. Dascha kwam in de nacht van 27 op 28 november vorig jaar om het leven nadat ze werd aangereden door een trein in Hilversum na een avondje stappen. De zaak is door de politie onderzocht en er werd geconcludeerd dat Dascha zelfmoord heeft gepleegd. De vader van Dascha zet hier echter zijn vraagtekens bij en gaat op zoek naar de gebeurtenissen in de laatste uren voor haar dood.



Als we de feiten in dit filmpje mogen geloven is het onderzoek dat door de politie is gedaan verre van grondig geweest en laat nog een hoop te raden over. Los van het feit dat je sommige getuigenverklaringen nog in twijfel zou kunnen trekken, de observatie van de mens is immers niet altijd even adequaat, liegen de 'harde' feiten als WhasApp gesprekken, camerabeelden en de data verkregen uit de stappenteller op de telefoon Dascha van er niet om. Zo kreeg Dascha een bericht via Facebook van een jongen die door het OM als een 'kind' werd aangemerkt terwijl deze in werkelijkheid 27 jaar blijkt te zijn. Daarnaast heeft ze intersief chat contact gehad met een ander persoon. Beide feiten zijn door de politie nooit uitgerechercheerd.

En dan is er nog de stappenteller op haar telefoon. De data die hieruit af te lezen is staat niet alleen haaks op de route die Dascha volgens de speurhonden van de politie in haar laatste uren heeft afgelegd maar, roepen daarnaast misschien ook nog wel eens de meeste vragen op. Zo is hieruit af te leiden dat er een versnelling heeft plaatsgevonden in haar looppatroon waarna een stilstand van 22 minuten volgt. Dit zou erop kunnen duiden dat iemand haar heeft achtervolgd.

Al met al heeft deze documentaire bij mij in ieder geval meer vragen opgeroepen en betwijfel ik of de conclusie dat Dascha door zelfmoord om het leven is gekomen wel de juiste is. Deze informatie zou op zijn minst aanleiding moeten zijn voor  politie en justitie om deze zaak nog eens nader onder de loep te nemen...

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home