vrijdag 22 april 2016

'Let's get digital'

Afgelopen week hoorde ik op de radio weer meer commercials om het nieuwe DAB+ te promoten. Echter zo 'nieuw' is DAB+ nog niet want wat veel mensen echter niet weten is dat DAB+ (oftewel: 'Digital Audio Broadcasting') al een behoorlijke tijd mee gaat. De eerste omroepen in Nederland zenden al vanaf 2004 uit in DAB en later, vanaf 2013, zelfs in DAB+. En toch lijkt deze manier van radio luisteren niet echt van de grond te komen.

Naar verwachting zal DAB+ op termijn het 'ouderwetse' radio luisteren via de analoge FM moeten vervangen, maar dit zou nog wel eens een tijdje op zich kunnen laten wachten. En dat is allicht ook niet zo heel gek. Om DAB+ te kunnen ontvangen heb je namelijk een andere (duurdere) radio nodig, maar de vraag is in hoeverre de toekomst nog wel ligt in de FM ontvangst. Want laten we eerlijk zijn, wie gaat er nu een nieuwe radio kopen als er ook tal van andere mogelijkheden zijn om muziek te kunnen luisteren. Zo heeft bijna iedereen in mijn omgeving wel een Spotify account en kan op die manier via wifi of 4G zijn eigen muziek ontvangen.

Daarnaast is het zo dat veel autoradio's inmiddels dermate ingebouwd zitten dat je hier niet zomaar een nieuwe voor gaat aanschaffen. En loopt de techniek van mobiele netwerken niet sowieso dermate vooruit dat iemand gewoon zijn of haar favoriete station via zijn mobiele telefoon kan ontvangen?

Bijna alle landelijke radiozenders hebben immers inmiddels ook een eigen app waarmee je, naast radio luisteren, ook de webcam beelden kan ontvangen. Kortom: voorlopig zie ik het nog niet zo snel gebeuren met de grote doorbraak van DAB+ in Nederland. Mag daarom dan nu alsjeblieft dat irritante spotje nu van de radio...!?

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home