donderdag 11 augustus 2016

'Gotta catch 'em all'

Je zou het niet zeggen maar, de Nederlandse politie is slim. Hoe maak je van een rage inmiddels is doorgeslagen en voor enorm veel overlast zorgt iets wat van maatschappelijk nut is? Heel simpel; je zet Pokémon-jagers in als boevenvangers.

Het Algemeen Dagblad bericht hierover als volgt:

POLITIE GAAT POKÉMON SPELERS INZETTEN ALS BUURTWACHT

De politie van Rotterdam gaat Pokémon Go-spelers inzetten als buurtwacht. Spelers kunnen namelijk tijdens het Pokémonjagen ook boeven spotten en melden.

Volgens RTL Nieuws is het plan van de politie om zogeheten 'lures' in te zetten. Daarmee worden Pokémon gelokt. Dat zien de spelers van Pokémon Go, die zich naar de locatie spoeden om de digitale beestjes te vangen. De politie Rotterdam hoopt die extra ogen op straat in te kunnen zetten om sneller verdachte situaties te spotten.

,,We kunnen bijvoorbeeld rond sluitingstijd langs winkels rijden en daar lures plaatsen'', vertelt wijkagent Kor de Jong tegen RTL Nieuws. Volgens hem komen er bij winkels vaker overvallen of diefstallen voor tegen sluitingstijd. ,,Door de drukte van al die Pokémon Go-spelers worden criminelen afgeschrikt.''

De Jong heeft voor 100 euro 180 lures gekocht die de komende tijd worden ingezet. ,,Met 180 lures kunnen we een tijdje vooruit. Als het een succes is, wordt mogelijk meer budget vrijgemaakt om vaker lures in te zetten.''

Boeven vangen
Het is niet de bedoeling dat de Pokémon Go-spelers naast de digitale beestjes ook echt boeven gaan vangen. Als ze een verdachte situatie zien, adviseert de politie om 112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed) te bellen.

De politie Rotterdam heeft actieve Pokémon Go-spelers ook gevraagd of ze willen deelnemen aan een WhatsApp-groep waar ook buurtbewoners en de politie deel van uitmaken. Deze aanpak lijkt te werken: Pokémon Go-spelers hebben al een fietsendief gespot en foto's in deze groepschat gedeeld, waarna de politie de dief op een later moment kon oppakken.
----------------------------------------------------------

Op zich zou dit misschien best wel eens kunnen gaan werken. Op deze manier heeft de politie er immers een behoorlijk paar ogen bij op straat. Tenminste als ze wel om zich heen en niet naar hun telefoon blijven kijken wat voor een Pokémon-jager niet geheel vanzelfsprekend is.

Het is helaas niet de bedoeling dat de Pokémon-jagers de boeven ook echt zelf gaan pakken. In plaats daarvan wordt geadviseerd om, bij het spotten van de 'boefjes' gewoon 112 of het algemene nummer van de politie te bellen. Dit is op zicht erg jammer. Er is natuurlijk niets stoerder dan op een verjaardag te kunnen vertellen dat je al een, fietsendief, zakenroller, meesteroplichter en seriemoordenaar hebt gevangen...

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home